Blaze


Barvestad's Just Mirakel

e: SUCH Bright Blaze Of Trebons Berger Blanc
u: SE V11, SE UCH Barvestad's Cheops of Giza


HD: A ED:
0
MH
Mdr1: +/-
DM:
N/DM
Utställningsmeriter:
BIR, HP, 1a uhkl

Äg: Janalands Kennel


Giza

Mirakel är en ståtlig tik med stor personlighet och karisma. Hon är lättlärd, intelligent och samarbetsvillig, en glad, positiv och lekfull tös som tycker att allt är roligt och ger 100% av sin uppmärksamhet. Inne är hon en livsnjutare som gärna vill vara nära både mig och de andra hundarna, gillar kel och mys och är vänligheten själv. Trots att hon är en genomsnäll hund så finns en del vaktinstinkt och hon vaktar reviret seriöst. Välkomna gäster tas dock glatt emot för hon är både social och nyfiken.
Mirakel har ett stort föremålsintresse och hon hämtar gärna saker som hon generöst delar med sig av:) Hon älskar att få en uppgift.
Förutom att hon är en vacker hund att se på så har hon en mycket trevlig mentalitet som ligger en bra bit över rasmedel (se MH diagram nedan).

Som alla förstår så är jag väldigt nöjd med min fina Mirakel :)


Mirakels MH profil

 

 

Mirakel 1,5 år


Mirakel 1 year old

 

 

 

 

 

 

Vit herdehund (Källa SKK)

Historik

Vit herdehunds historia är den tyska schäferns historia fram till 1933, då den vita färgen förbjöds i Tyskland. Efter förbudet försvann de i stort sett från Europa, utom i England, men aveln fortsatte bland annat i USA och Kanada. De första vita herdehundarna importerades till Schweiz i början av 70-talet, men de blev inte erkända internationellt förrän 2003. I Sverige erkändes rasen av Svenska Kennelklubben (SKK) år 2000. Svenska Schäferhundklubben motsatte sig namnet vit schäfer vilket löstes genom en direktöversättning av Weisser Schäferhunde: Vit herdehund.

Användningsområde

Ibland annat Frankrike används rasen till det den är ämnad för i grunden, det vill säga vallning. Rasen används i hundsporterna lydnad, bruksarbete, viltspår, agility, med mera. Det finns även individer som arbetar som assistans-, service- och ledarhundar.

Hälsa

Det är generellt en frisk och sund ras. Den blev godkänd som ras år 2000 och i dagsläget finns ingen statistik över allvarliga ärftliga sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Vit herdehund är en uppmärksam, vaksam, vänlig och lättlärd hund. Rasen ska kännetecknas av ett öppet sinnelag, den ska vara orädd och ha ett gott självförtroende. Vit herdehund är en mycket social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen. Den kan ha ett naturligt ointresse inför främlingar men får inte vara skygg eller ängslig. Nervositet eller aggressivitet får inte heller finnas. I arbete är den mycket villig och positiv till uppgiften.

Storlek och utseende

Det är en kraftig, välmusklad, medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 60–66 cm och för tikar 55–61 cm. Vikt för hanar är ca 30–40 kg och tikar ca 25–35 kg. Den är rektangulärt byggd och har en medelgrov benstomme. Kroppen ska ge ett elegant intryck med harmoniska linjer. Pälsen är kort eller lång, med underull. Färgen är vit.

Pälsvård

Rasen kräver normal pälsvård. Den långhåriga varianten behöver borstas igenom ca 1 gång per vecka för att undvika tovor, främst bakom öronen. Fällning av pälsen sker ca 2 gånger per år och är då väldigt riklig. Under dessa perioder behöver hunden borstas dagligen för att undvika en fullständig ”snöstorm” inomhus av alla vita hårstrån.

Övrigt

Efter att vit herdehund i stort sett försvunnit från Europa minskade det moderna samhällets behov av herdehundar och målet med aveln av den tyska schäfern förändrades från herdehund till en allsidig tjänstehund. Därmed behövdes egenskaper såsom mod, kamplust och hårdhet. Vit herdehund utvecklades istället i USA och Kanada och när de på 70-talet återkom till Europa, visade det sig att de utvecklats annorlunda jämfört med den tyska schäfern. I dag står den vita herdehunden närmare sitt ursprung som vall- och herdehund jämfört med den moderna schäfern.

Foto Annicka Barvestad

 


Foto Annicka Barvestad


Foto Annicka Barvestad


Foto Annicka Barvestad


Foto Annicka Barvestad


Foto Annicka BarvestadFoto Annicka Barvestad